Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Zonnesteek


Algemeen


Wat is een zonnesteek?

Wat kan u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?

 

                          Wat is een zonnesteek?

Het zonnetje schijnt. Het is heerlijk warm en u heeft vakantie. Daar wilt u van genieten! We geven u groot gelijk. Toch willen we u even waarschuwen voor de mogelijke gevaren van dat zonnetje: pas op voor een zonnesteek!
U kan een zonnesteek oplopen als de felle zon lange tijd rechtstreeks op uw hoofd of nek schijnt. Uw hersenen raken hierdoor ontregeld. U krijgt last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Een bijkomend probleem is dat u door de warmte meer zal zweten. Zo verliest u vocht en zout. U krijgt erg veel dorst en u kan uitdrogen.
Als u niet kan zweten, bijvoorbeeld omdat u te dik bent aangekleed, kan uw lichaam haar warmte niet meer kwijt. Hierdoor kan een zonnesteek overgaan in een hitteberoerte. In dit geval loopt uw lichaamstemperatuur erg fel op en kan uw hele lichaam in de war raken. Dit is erg gevaarlijk! Het verschil tussen een zonnesteek en een hitteberoerte is niet altijd even duidelijk.
We sommen enkele alarmbelletjes van een hitteberoerte voor u op:

 • versuftheid;
 • krampen;
 • snelle ademhaling;
 • snelle hartslag;
 • blijvende of ernstig verhoogde lichaamstemperatuur.

Waarschuw bij één van deze tekens onmiddellijk de hulpdiensten!

 


Wat kan u er zelf aan doen?

Een zonnesteek kan u beter voorkomen dan genezen. Deze tips zullen u daar alvast bij helpen:

 • Bescherm uw hoofd en nek! Draag een petje of een hoedje.
 • Draag lichte en losse kledij. Zo kan uw lichaam op tijd afkoelen.
 • Drink voldoende water! Hoe meer u zweet, hoe meer u moet drinken.
 • Kinderen en bejaarden zijn extra gevoelig voor uitdroging. Oppassen geblazen dus!
 • Zorg dat u voldoende zout binnenkrijgt. Sommige sportdrankjes bevatten extra mineralen en zijn erg geschikt bij warm weer.
 • Vermijd zware inspanningen in de zon.
 • Zoek op tijd de schaduw en verkoeling op. Die parasollen staan er niet voor niets!
 • Vergeet uw huisdieren niet. Ook zij kunnen een zonnesteek krijgen. Zet hen op tijd in de schaduw en laat ze voldoende drinken.

Heeft u toch een lichte zonnesteek opgelopen? Dan kan u zelf deze maatregelen ondernemen:

 • Ga zo snel mogelijk uit de zon.
 • Stop met sporten of andere inspanningen.
 • Drink water. Neem kleine slokjes en probeer er wat zout aan toe te voegen (9 g zout per liter water). Er zijn ook commerciële waters die zeer rijk zijn aan zout. Vichy is hier een voorbeeld van.
 • Laat uw lichaam afkoelen. Neem bijvoorbeeld een lauwe douche of leg natte doeken op uw voorhoofd, op uw nek of in uw lies.


Vermoed u dat een kind of een bejaarde een zonnesteek heeft opgelopen? Waarschuw dan best uw arts.
Herkent u één van de bovenvermelde alarmbelletjes van een hitteberoerte? Haal er dan zo snel mogelijk professionele hulp bij! Zorg ondertussen dat de patiënt kan afkoelen. Trek zoveel mogelijk kleren uit en bedek hem volledig met natte doeken.

 


Wat vertelt u uw apotheker?

Sommige geneesmiddelen kunnen het risico op een zonnesteek of een hitteberoerte verhogen, doordat ze het transpireren verminderen. Voorbeelden daarvan zijn sommige medicijnen tegen wagenziekte en depressiviteit. Vertel daarom aan uw apotheker welke geneesmiddelen u inneemt. Hij kan u zeggen of u bijkomende maatregelen moet treffen om u tegen een zonnesteek te beschermen.

 


Wat kan uw apotheker voor u doen?

Bij warm weer zweet u veel. U verliest meer water en zout, waardoor u kan uitdrogen. Bij uw apotheker kan u O.R.S. (‘oral rehydration solution’) verkrijgen.
Dit zijn zakjes met poeder dat u in water moet oplossen. Ze bevatten de ideale verhouding aan zouten en suikers. Ze zijn dus erg geschikt om uitdroging te voorkomen en te verhelpen.

Uw apotheker kan u ook helpen om een geschikte pijnstiller te kiezen. Na een zonnesteek kan u immers last hebben van barstende hoofdpijn.

 


Wanneer naar de huisarts?

We kunnen het niet genoeg herhalen. Een zonnesteek klinkt misschien onschuldig, maar is dat zeker niet altijd! Twijfelt u over de ernst van de verschijnselen?
Aarzel dan niet om uw arts te raadplegen.

Als u een ernstige zonnesteek heeft opgelopen, kan uw arts beslissen u een infuus te geven. Zo kan hij het tekort aan water en zout in uw lichaam aanvullen. In zeer erge gevallen moet u naar het ziekenhuis. Word u snel en goed behandeld, dan moet u zich geen zorgen maken. Na enkele dagen bent u weer de oude.

Bescherm uzelf tegen een zonnesteek en neem de nodige voorzorgen. Zo kan u optimaal van uw vakantie genieten!

 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!

Aanverwante ziektebeelden: Zonnebrand, Zonne-allergie